Naamgeving

De boten van de Bevervloot dragen de namen van de Griekse goden van de windstreken. Wie deze heren zijn kun je hieronder lezen.

Apeliotes, de oostenwind, draagt een luchtige mantel waarin bloemen en vruchten zijn verwerkt. Hij heeft gekruld haar en vriendelijke open gelaatstrekken. De Grieken hielden van hem omdat hij voor frisse wind en vruchtbare regen zorgde.

Boreas, de noordenwind, werd gevreesd voor de koude, duisterheid en sneeuw die hij meebracht. Hij is gevleugeld en heeft verwilderd haar en een baard. Zijn Romeinse equivalent heet Aquilo, de Italianen noemen hem 'Borea' en in het Frans wordt Boreas 'Borée' genoemd.

Euros, de zuidoostenwind, bracht de Grieken zwoele, drukkende regenlucht en zwaar onweer. Daarom wordt hij in tegenstelling tot de charmante Apeliotes afgebeeld met lang haar, een verwarde baard en een knorrig gelaat.

Notos, de zuidenwind, wordt op de Toren der Winden afgebeeld als een jongeling zonder baard. Hij houdt met beide handen een urn vast.

Zephyros, de westenwind, werd vrijwel naakt afgebeeld omdat hij zorgde voor de warmste van alle winden. Vaak had hij bloemen op zijn schoot. Chloris (Latijn: Flora), de godin van de bloemen, was zijn geliefde. Bij een Harpij verwekte hij bovendien de paarden van Achilles.

Skiron, de noordwestenwind, wordt afgebeeld met een bebaard gelaat en houdt een kruik vast.

In de Griekse mythologie worden de vier winden op een zeker ogenblik door Zeus onder de controle van Aeolus geplaatst. Aeolus woont als koning der winden op het sprookjeseiland Aeolia, waar hij de winden vanaf dat moment gevangen houdt, alleen de wind die mag waaien wordt losgelaten. De vier belangrijkste winden, tevens broers van elkaar, zijn Euros, de (zuid)oostenwind, Notos, de zuidenwind, Zephyros, de westenwind en Boreas, de noordenwind. Zij zijn de zonen van Eos (de godin van de dageraad, Aurora in het Latijn) en de Titanenzoon Astraios (Astraeus in het Latijn).

Over de eerste twee (Euros en Notos) is maar weinig bekend. Van de laatste twee wordt verteld dat zijn elkaars rivaal waren bij het winnen van de liefde van Chloris (de godin van de bloemen). Zephyros blijkt de winnaar van de strijd en Chloris is vanaf dat moment zijn trouwe vrouw. Boreas trouwt daarop met Oreithyia, de mooie dochter van Kekrops, koning van Attica. Met dit in hun achterhoofd vragen de inwoners van Athene Boreas om hulp (door het brengen van een grote offerande aan de god) als hun stad in 480 voor Christus wordt aangevallen door de Perzische vloot. Boreas beantwoord deze hulpkreet met een grote noorderstorm die de vloot grotendeels vernielde. In Athene staat dan ook nog altijd de Toren der Winden.

Zoals gezegd zijn de vijf bovengenoemde heren de belangrijkste winden. Er zijn er echter nog drie, dus als onze groep nog eens te groot wordt voor vijf boten, weten we waar we de naam voor de nieuwe boot moeten gaan halen!

We kunnen gaan kiezen uit:

Kaikias, de noordoostenwind, is verantwoordelijk voor hagel, onweer en stormen. Hij wordt voorgesteld met verwilderd, lang en nat haar, een ernstig gezicht en een wijd gewaad om zijn stevige lichaam. In zijn handen heeft hij vaak een kuip waaruit hij regen en hagel giet.

Lips, de zuidwestenwind, wordt voorgesteld als een luchtig geklede jongeling. In zijn handen houdt hij de resten van een schip vast. Men neemt aan dat dit te maken heeft met de zeeslag bij Salamis, tijdens welke de overblijfselen van de vijandige schepen door Lips naar de oever werden geblazen.

Laatst bijgewerkt op: 29-09-2019 19:10:34 door Halbe Visser 

 naar boven